Min første dag i Palestina – et møte med et okkupert land

Etter en lang reise fra Vegårshei til Palestina i går, og etter 4 timers søvn våknet jeg opp til en vakker morgen i Øst-Jerusalem.

På vår første dag i Palestina ble vi møtt av en flott representant fra  organisasjonen Grassroots Jerusalem. Vi ble tatt med på en vandring fra hotellet vårt til organisasjonens kontor. I løpet av vår spasertur på ca. 20 minutter fikk vi oppleve forskjellen mellom et okkupert land og okkupanten. Vi fikk se bosettinger og isarelske hoteller som som hadde krevd sin plass på palestinsk område.  Når vi stod i gaten som skilte øst mot vest var det ikke vanskelig å se hvilke områder som var vest. Her kunne vi telle byggekranene som jobbet med nybygging på vestsiden, og lite og ingenting på den palestinske øststiden.

Palestinareisen 09.11.14 003

Det mest spesielle i løpet av denne vandringen var at det offisielle Isarel hadde også krev sin plass på palestinsk område. Det Isarelske justisdepartement hadde etablert sine kontorer i palestinsk område sammen med Jerusalems tingrett. Hvordan kan nettopp de som skal jobbe med lov og rett for en stat – ta land fra en annen stat?

Det som skjer i Jerusalem er er den samme som skjer i hele det palestinske området. Flere og flere bosettinger blir til og okkuperer mer land fra palestinerne.

Det bygges en ny mur, som om vi ikke har hatt nok murer gjennom land og byer fra før i verden. Paradokset er at det i disse dager er 25 år siden Berlinmuren falt…

Denne murer bygges for å skille det palestinske og isarelske området i Jerusalem. Denne murer følger ikke det «normale» skille mellom Palestinsk og Isarelsk del i Jerusalem. Denne murer bygges slik at det ikke er mulig å eksponering mer land for palestinerer. Som hun sa det vil denne murern føre til at isarelske myndigheter får palestinerne ut av området, mens de får mer land til selv.  Palestinerne betegner denne muren som «annekteringsmuren», dvs. at det tilegnes eller besetteler mer landområde ved ensidig erklæring av en stat.

Et annet eksempel på makt fra isarelsk myndigheter er at utdanninger på det palestinske universitetet Al Quds ikke blir annerkjent i Jerusalem. De som for eksempel tar en medisin utdanning på dette universitetet vil ikke få annerkjent sin utdannelse, og jobb i Jerusalem. Disse må ta jobber utenfor, men de som har tatt samme utdannelse i Betlehem vil kunne jobbe i Jerusalem. Begrunnelsen for at denne utdanningen ikke er annerkjent, er at universitet har navnet Jerusalem. Hadde det ikke hatt dette navnet hadde det antakeligvis ikke vært noe problem.

Vi i Fagforbundet har jobbet aktivt med kampanjen for å boikotte SodaStream. Det ser nå ut som at denne kampanjen vi har vært en del av har lykkes. Bedriften vil nå flytte ut av okkupert området. Dette er en seier for palesinerne. En av de som har vært med å gi informasjon i denne kampanjen er organisasjonen Who Profits. Fagforbundet har hatt stor hjelp av denne organisasjonen for å få bakgrunnsmateriale til rapporter om palestina. mer informasjon om denne organisasjonen finner du på hjemmesiden http://www.whoprofits.org/

Vi fikk også tid til en liten spasertur i byen, men det ble hit men ikke lenger…Palestinareisen 09.11.14 015Palestinareisen 09.11.14 018

Som dere sikkert har fått med dere i media hjemme har der vært mye uroligheter i gamlebyen i Øst-Jerusalem. Norsk folkehjelp har sagt at av sikkerhetsgrunner får vi ikke lov til å gå inn i gamlebyen. Dermed ble det kun et besøk på utsiden av Damskusporten inn til gamlebyen.

Det har vært en dag med mange opplevelser som jeg kunne ha skrevet mye om, men jeg har valgt ut noe av det som har gjort inntrykk på meg i løpet av dagen.

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s