Et sterk møte med palestinske bønder

Nok en fin dag har startet i Palestina. I dag går turen til Betlehem og områdene rundt. Vi skal møte vår samarbeidspartner UAWC (Union of Agriculture Work Commitees) som arbeider med rettigheter for bønder og fiskere. Vi ble invitert på møte med ordføreren og bønder i byen Sourif som ligger utenfor Betlehem.

Palestina 10.11.14 017

Dette er en by med ca 18 000 innbygger hvorav 25 % av befolkningen er flyktninger fra 1948.Mange av innbyggerne i denne byen er bønder, som har drevet sitt eget jordbruk gjennom generasjoner – og her starter kampen.

Palestinske bønder taper som regel denne kampen. Israel og israelske bosettere konfiskerer dyrket jord. Det beyr at mange palestinere mister sitt arbeid og inntekt. Metodene Israel bruker for å konfiskere landområder er både kreative og ufine. Det virker som det skal plage disse bøndene mest mulig. En av metodene de bruker er å sette opp et skilt som dette på åkeren, som betyr at landområdet er konfiskert av israelske myndigheter.

Palestina 10.11.14 023

De kan også legge et dokument på 2 sider under en stein på åkeren de ønsker å konfiskere. Da har bonden kort tid på seg til å dokumentere at denne jorden tilhører han, og har gjort dette i generasjoner. Skiltene blir bare stående en kort tid, og du kan selv tenke deg hvor lett det er å finne et ark som ligger på jordet. Klarer du ikke å hentet frem det «riktige» dokumentet, som dokumenterer at jorden er din – mister du retten til din egen åker og arbeidsplass.

Er du heldig og får beholde åkeren du eier, men som ligger tilfeldigvis på feil side av et område eid av okkupantene eller bosetter, må du ha midlertidig tillatelse til å komme på åkeren. Blir du ikke innvilget dette kan du gå rettens vei, men sjansen for å vinne saken er 1 %, og en rettsak er kostbar og det kan mellom 6 måneder og 15 år.

Den lokale ordføreren fortalte sin histore om å bli fratatt jord. Han ble først fratatt 200 av sine eldste oliventrær, og dette var et stort inntektstap. Du kan selv tenke deg når det tar 6 år før du kan høste av de nye trærne. Han fikk beskjed om at jorden skulle konfiseres og at dette hadde han fått beskjed om med et dokument under en stein. Han kunne dokumentere at denne gården hadde vært i familien i mange generasjoner. Da han viste frem dokumentasjonen til de militære, fikk han til svar at landet hans alikevel skulle konfiskeres. Dette fordi han hadde over 50 % granittstein på området, som Israel skulle bruke til byggeprosjekter, og dermed skulle dette området konfiskeres.

Alle de historene vi fikk i dag viser at palestinerne ikke har noen mulighet til å stå mot bosettere og okkupasjonsmakten. Uansett hvor mye de jobber og kan dokumentere eie eiendom, vil der alltids finnes en annen måte å frata bøndene åkerne og arbeidet.

Den siste bønnen fra disse mennene var et håp om å kunne leve et verdig liv der de kunne dyrke sin egen mark og forsørge sin familie.

Dette var et sterkt møte med mennesker som har kjempet en kamp gjennom mange år for beholde verdigheten selv mot en overmakt som hele tiden finner nye kreative måter å ta land og levebørd fra disse menneskene.

En av bøndene på møtet var denne mannen, og han sa til oss

Palestina 10.11.14 053

Jeg er 70 år og mitt største ønske er at jeg en gang skal kunne leve i ett fritt land, og da et fritt Palestina. Det har jeg ikke gjort i de årene jeg har levd.

Vi lovet disse menneskene å ta med oss dere bønn om hjelp, og så håper jeg at det er flere som engasjerer seg for palestinernes rettighet til å leve i ett fritt land.

 

https://m.youtube.com/watch?v=kh7gznpHSW0&feature=youtu.be

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s