Møte med muren

I dag er siste dagen vi har på Vestbredden. Det har vært en uke med mange sterke opplevelser og historier fra ansatte i våre samarbeidsorganisasjoner, som vi har sammen med Norsk Folkehjelp.

Dagen i dag ble litt annerledes enn vi først hadde tenkt. Turen til Hebron ble avlyst på grunn av uroen som har vært her den siste tiden. Folkehjelpen tenker først og fremst på vår sikkerhet her nede.

I dag møtte vi Al Maqdese som jobber for rettigheter for palestinske arbeidere, blant annet for de som må krysse grensen over til Israel og Vest-Jerusalem for å jobbe. De jobber også med menneskerettigheter og tilbyr gratis juridiske tjenester. Vi fikk i dag en orientering om arbeidet deres, og da spesielt om husødeleggelser og palestinere som må krysse grensa for å jobbe.

Palestina13.11.14, Øst-Jerusalem 009

Vi ble vist en film som viser hvordan det er å bo i Øst-Jerusalem og hvilke utfordringer arbeiderne møter, når de må krysse grensene for å jobbe. Det å gå på arbeid er for mange av dem en veldig risikabelt. Arbeiderne krysset grensen ulovlig. Det vil si at de måtte over muren og krysse motorveier for å komme over grensen. De startet gjerne kl. 04.00, får å kunne klare å komme seg over uten å bli oppdaget. De prøvde å bygge stiger, men det var stort sett ved hjelp av tau de kom seg over murer og piggtråd. De sa at de måtte gjøre dette. Om ikke kunne de ikke forsørge familiene sine. Den ene hadde kone, syv barn og en mor hjemme. Han sa at ”det er ikke noe problem med å dø, men jeg må gi barna mine mat”. Politiet kom og stoppet noen av arbeiderne, og han sa ”de tar deg og ydmyker deg”. Vi så virkelig fortvilelse i øynene på de som ble stoppet, ikke bare for å ha blitt stoppet, men uroen over å ikke kunne forsørge egen familie. Drømmen for disse mennene var å kunne sikre framtiden for sine barn. Dette var en sterk film om den faktiske hverdagen til mange palestinere, og en tankevekker for en som setter seg i bilen og kjører en god halvtime på jobb, og irriterer seg over at noen ikke holder fartsgrensen.

Der er også mange arbeidere som har tillatelse å krysse grensen ved checkpoints. Disse starter også dagen i 4 tiden på morgenen, for å så komme hjem sent på kvelden.

Ca. 40 % av palestinske arbeidere jobber i Israel eller i bosettingene. Dette gjør de fordi det ikke finnes andre jobber, og arbeidsløsheten er stor i palestinsk områder.

Det er en dobbelmoral i Israel – de ydmyker og krenker arbeidere som ulovlig eller ved tillatelse krysser grensen, mens de trenger deres arbeidskraft til å bygge bosettinger.

Palestina13.11.14, Øst-Jerusalem 002

Vi ble også fortalt om husødeleggelser. Hittil i år har det blitt ødelagt 37 hus i Øst-Jerusalem, det vil si at 227 personer er blitt husløse, og halvparten av disse er barn.

Grunnen til at husene ødelegges er at de ikke har tillatelsen i orden, eller hvis de har et hus som ligger ved den grønne linjen eller muren. Enten ødelegger israelerne husene, eller så må du gjøre det selv. Uansette hvordan det gjøres må du selv betale for ødeleggelsen. Dette er også en strategi for å få palestinerne bort fra Øst-Jerusalem. Det er dyrt å leie bolig, og derfor flytter de til andre steder på Vestbredden, og har du bodd utenfor Øst-Jerusalem i over 7 år er du ikke innbygger av byen lenger.

Det ligger alltid en skult agenda for det de gjør mot palestinerne. Det er en bevist mål å få flest mulig palestinere til å flytte, slik at de selv kan overta mer land.

Vi har hatt en uke fylt av mange følelser etter å ha hørt og snakket med mange av de som jobber i de prosjektene som vi har sammen med Norsk Folkehjelp. Og jeg ser at det som Azza sa i går når vi snakket med i går i Nablus er riktig. Hun sier at ”Israel ønsker ikke oss palestinerne – de vil bare ha vårt land”. Dette besøket har gjort noe med meg og de som har vært her ned. Jeg er glade jeg har fått anledning til å være Fagforbundets Palestina ambassadør, og fått lov å oppleve dette, samtidig skulle jeg ønske at mange flere skulle ha fått denne muligheten.

Vi var på Oljeberget og fikk en fantastisk utsikt over Øst-Jerusalem en sen ettermiddag. En vakker by selv om det finnes mange lidelser for de som bor i denne byen…

Palestina13.11.14, Øst-Jerusalem 019

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s