Palestinske kvinner kjemper mot undertrykkelse

Fagforbundets delegasjon var i dag på møte med den palestinske ambassadøren i Libanon, Ashraf Dabbour. Det første han gjorde var å gratulere oss kvinnene på etterskudd med 8. mars dagen. Det er en betydningsfull dag for alle kvinner, men spesielt for palestinske kvinner. I Palestina blir kvinnene daglig undertrykket av okkupasjonen, og her i Libanon lider kvinner av å være marginalisert i det libanesiske samfunnet med få rettigheter i et mannsdominert samfunn. Dette bekrefter Amneh Kamel Suleiman fra General Union of Palestinian Women

Hun fortalte om hvordan kvinner som ble voldtatt ble giftet bort til voldtektsmannen, og at han dermed hadde gjort opp for ugjerningen. Disse ekteskapene ble ofte ikke langvarige, og kvinnene ble etterlatt i skam. Hvem ønsker en kvinne som har vært voldtatt og er skilt? Kvinnene opplever at de må bære all straff for et overgrep som en mann har gjort mot dem.

Voldtekt mot kvinner er en utfordring som alle land og deriblant Norge strever med. Det er mange hindringer for å få en overgriper dømt i rettssystemet. For kvinner starter hindringene allerede med den høye terskelen for å anmelde voldtekt. Mange blir ikke trodd, og som oftest er det ikke vitner til voldtekten.

Etter årelang kamp har de palestinske og libanesiske kvinneorganisasjoner fått en slutt på den urettferdig behandlingen de palestinske kvinner ar vært utsatt for ved blant annet voldtekt. Dette er bare en av kampene disse kvinneorganisasjonene har gjort for de palestinske kvinnene, men det er mange flere kamper som skal kjempes, og veien er lang til et samfunn der kvinner rettigheter blir ivaretatt på en god måte.

Vi ser nå en positiv utvikling for de palestinske kvinnene gjennom prosjektet «Kvinner kan» som Fagforbundet støtter gjennom Norsk Folkehjelp. Vi bidrar til at kvinner er i stand til å kjempe disse kampene på egenhånd. I tillegg bidrar prosjektet at kvinner går inn i komiteen i flyktningleirene, hvor det tidligere stort sett bare har vært menn.

De palestinske kvinnene i Libanon har en ambassadør som tydeligvis setter kvinners kamp og rettigheter høyt. Hans fokus på viktigheten av 8. mars, er at de palestinske kvinnene har ofret, og ofrer mye i kampen for kvinners rettigheter. Kvinneorganisasjonene fortjener en anerkjennelse for den enorme jobben de gjør for det palestinske samfunnet.

Palestinske kvinner fortjener de samme muligheter og respekt som jeg og alle kvinner i Norge har!

Foto: Ingunn Eriksen

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s